Els aplecs es converteixen tot sovint en una festa major de població o de barri. Acostumen a fer-se grans i a convertir-se en autèntics esdeveniments. L'aplec de Ripollet, a més de ser gran i comptar amb la companyia dels amics de la Cobla Sant Jordi i Jovenívola de Sabadell, es convertí en un trampolí al dia de l'11s2012. Era el cap de setmana anterior i estàvem emocionats per la manifestació que es preparava per aquesta diada tant especial

Avui escrivim aquestes línies havent assistit a aquesta manifestació i preparant-nos per importants canvis polítics, i recordem aquest dia d'aplec amb una lleugera nostàlgia pels moments que s'esdevingueren

Alguns diumenges d'estiu la Bellpuig Cobla assisteix a unes tradicionals ballades a la Capital de Catalunya. Ens agraden molt aquestes visites per la vessant exòtica de tocar sardanes davant d'un públic entregat per l'encant de l'espai, i dels turistes. Cabassos de turistes que tot passejant per la ciutat s'aturen a contemplar un petit espectacle musical on es pot veure música i dansa popular, al mig del carrer... Això que ens sembla tant normal a nosaltres no ho és per a tothom, on una manifestació cultural tan evident, de joia i de festa no és tan habitual, mentre que a la nostra terra passa cada diumenge a multitud de poblacions de tot el nostre país.

sardanes al pla de la Catedral

 

La Seu d'Urgell és una població que ens dóna la benvinguda molt sovint. Durant tota la temporada d'estiu organitzen audicions, ballades i esdeveniments al voltant de la cultura catalana. Un d'aquests, un dels grans, és el Ball Cerdà. La plaça de Sant Roc s'omple de gom a gom de balladors per poder ballar el típic Ball Cerdà.

 

artés

El passat 1 de Novembre, vam passar una agradable tarda acompanyats dels veïns d'Artés i sardanistes d'arreu.

 

StaMariaBesora2012 1

Santa Maria de Besora, comarca d'Osona, dins de la zona del Bisaura, celebrà el seu aplec anual. Les cobles convidades vam ser les habituals: Ciutat de Girona, Jovenívola d'Agramunt i Bellpuig Cobla.

Alp - Torre del Riu

Alp és una bonica població de la Baixa Cerdanya, i comunica amb el Ripollès per la Collada de Toses (amb una sola "s"). La pregunta era evident pels que no estem acostumats a passejar per la zona, però la ballada no podia tenir més caliu.

Els primers assistents ja ens estaven esperant 20 minutets abans de començar l'audició, quan nosaltres vam fer acte de presència. L'ambient del poble era extremadament tranquil. Era Festa Major, però la gent de la zona no deu ser amant de les estridències.

Bellpuig Cobla - Concert St Martí de Sesgueioles

La paraula Sesgueioles, a diferència de lo que molts podrien arribar a pensar, és la contracció de "ses esglesioles", equivalent a "ses esglesietes" provocada molt possiblement per la castellanització i catalanització successiva des de principis del SXIX passant posteriorment per la Guerra Civil.

 

Organyà 17/08/2012

Organyà, vila i municipi de l'Alt Urgell, ens convida sovint a posar la banda sonora a diferents moments del seu lleure estival. Vila cultural com poques, està ubicada entre el Congost de Tresponts al nord i el pont d'Espia al sud. El terme limita amb el riu Segre a l'est i amb la muntanya de la Santa Fe a l'oest, a la qual van dirigits els seus Goigs:

 

manlleu

Manlleu: ciutat osonenca per excel·lència, amb 20.000hab té la possibilitat de fer una Festa Major amb majúscules, i ens van convidar a participar-hi.

 

 

massana

El 15 d'agost, per la Mare de Déu, ens vem disposar a visitar els companys d'Andorra. L'audició era a La Massana al matí, però les coses van pintar una mica "tortes" de seguida

 

La Pobla de Cérvoles

El dia 12 d'agost vam visitar la població de la Pobla de Cérvoles, a les Garrigues. La població, en plena Festa Major, estava deserta fins el punt que ens va tranquilitzar veure un responsable de l'organització que 10 minuts abans de començar quan va atançar per presentar-se i comentar-nos que havíem de començar el més aviat possible.

405336 103639766451484 1551015037 n

Dissabte dia 4 d'agost del 2012: l'habitual Aplec de la Vila d'Organyà amb les cobles Principal de Berga i Bellpuig Cobla a la nit.

belianes2012

Ara que la nit tarda tant, les ballades de sardanes de Festa Major poden començar força tard. Les 8 del vespre ha estat l'hora triada pels organitzadors de la Ballada de Sardanes de Belianes, emmarcada dins la seva Festa Major.

Nosaltres, per experiència, sabem que aquesta població te un potencial ballador molt elevat, i ja veníem preparats per la gran quantitat de gent que ha fet mans i mànigues per entrar a la placeta de l'Església a ballar. Les sardanes han estat una barreja de peces d'autors consagrats al començament per anar desenvolupant i acabant la ballada amb sardanes més saltadores i agraïdes pels balladors, per acabar amb la sardana local de Belianes composada pel mestre lleidatà Prenafeta.

cervera2012

Cervera acull un any més el curs internacional de Música.

Va fer molt vent, fred... un 23 de juliol no ens semblà gens normal, però és el que hi havia. Totes les cadires de la plaça s'ompliren (tot i que algú es va rendir a la fresca durant el concert i se'n va anar) tot i que els vam fer canviar d'ubicació per sonoritat i per la nostra seguretat.

juneda campanarL'aplec de Juneda ens reuneix a la pista d'estiu per reunir un cop més la gent de la seva contrada en el tradicional aplec.

Una afluència lleugerament menor que altres anys no va fer que l'ambient decaigués, oferint festa i sardanes en el tradicional aplec de diumenge de la localitat

escaldes - caldeaEnguany 2012 tindrem moltes oportunitats per visitar els veïns i amics d'Andorra. El passat 7 de juliol els vam poder acompanyar en una de les tradicionals ballades de dissabte al vespre a la població d'Escaldes, a la plaça mal anomenada del "Roc Blanc", on els amics andorrans ens van acompanyar amb els seus salts i la seva dansa, mentre que una gran afluència de públic ens envoltava encuriosits pels nostres instruments.

 

festivalcervera2012

El proper dilluns, 23 de juliol, la Bellpuig cobla us oferirà un concert, dins del XXXII Festival Internacional de Música de Cervera, organitzat per l'Associació d'Amics de la Música de Cervera i la Càtedra de Música Emili Pujol. El concert tindrà lloc a la plaça Major de Cervera, a les 22.00 h, i s'hi interpretaran obres de Juli Garreta, Josep M. Vilà i Gandol, Enric Casals, Ricard Lamote de Grignon, Xavier Monsalvatge, Joan Manén, Eduard Toldrà, Joaquim Serra i Vicenç Bou. Si us agrada la música de cobla en majúscules, no us el podeu perdre!

Ripoll  038Ripoll acull enguany el 59è aplec de la Sardana del territori... IM PRESSIONANT, com dirien en algunes televisions privades. Un aplec amb elevada assitència (tot i que una mica menor a altres anys), amb entrada de pagament (pràcticament testimonial), un esmorzar de bandera, i possiblements de lo milloret del país en música...

...

L'aplec de CapPont de Lleida sempre ens ve de gust. Gent jove, amb empenta, balladors de tota la vida, visitants, un bon sopar... I retrobar-se amb els companys músics. Aquest cop, com ja és habitual, els companys de la Cobla Municipal de Lleida amenitzen la tarda, mentre que a la nit ens hi unim la Bellpuig cobla i acabem de fer festa. A més, com a retrobament ens acompanyen músics propers com la Laura Pallàs i el Josep Maria Arinyo.

foto cobla lleida

També com és habitual el temps és a un sospir d'aigualir-nos la festa, però al final, després de 4 gotes mal contades abans de començar, ens deixa respirar i s'aclareix, fins acabar l'aplec abans de les dues de la matinada satisfets i ben ballats.

Un altre esdeveniment a la saca, i aquest ja amb plena ferum d'estiu: sense calor excessiva, sense gens de fred i amb molta música.

Visca la Sardana!

"4 hores de sardanes" és una expressió que es diu ràpidament... però que costa 4 hores de bufera! El diumenge 27 de maig ens vam atançar a la població propera a Vic de Folgueroles per tocar al davant de l'Ermita de La Damunt:

"Damunt del meu poblet hi ha una capella d'una roureda secular voltada és son altar el trono d'una verge d'aquella roureda sobirana..." 
"L'arpa" Jacint Verdaguer

 

 


Cartell Aplec MollerussaDissabte dia 26 de maig d'enguany 2012, Mollerussa acollí el 33è Aplec de la Sardana de Mollerussa, just una setmana després de la seva Festa Major.

La Jornada es desenvolupà com ho fa normalment: en un ambient boníssim, amb gent gaudint del bon temps, amb molta música, un bon sopar i més música.

 

20120522 - foto cobla llotjaLa capital de Ponent va acollir els actes de celebració de “La Sardana de l’any”

Organitzat per la Federació Sardanista de Catalunya i en el marc de la Llotja de Lleida, el món sardanista va gaudir d’una jornada intensa on es va poder gaudir de les interpretacions de les cobles Jovenívola de Sabadell i Bellpuig Cobla.

Primer, en audició en l’esplanada de la Llotja i sota una tarda d’intensa calor, les dues cobles oferiren un tast pels més balladors; després ja en l’interior, i amb la presència de les càmeres de la Televió de Catalunya, s’inicià l’esperat concert.

 

 

Escut torelló

L'aplec de Torelló d'aquest cap de setmana s'havia de dur a terme als Jardins Vicenç Pujol de Torelló, però per motius climatològics es va traslladar preventivament (de forma encertada) a una carpa al costat del pavelló.

Les cobles participants van ser La Flama de Farners, Els Casanoves i la Bellpuig Cobla. L'assistència fou massiva, tot i ser entrada de pagament (5€, és gravíssim) i l'èxit de la jornada va ser evident amb sengles interpretacions de les sardanes, inclosa una obligada per cobla.

 

DSCF5853

Aquest passat diumenge 20 de maig, la Bellpuig Cobla viatja fins a la ciutat comtal per participar en les Ballades al Peu de la Catedral, a la plaça del mateix nom, de Barcelona. L'ambient en aquesta plaça és molt gran, provocat en gran part per la gran afluència generalitzada de turistes que visiten el monument, quan s'aturen a contemplar (i sobretot fotografiar) l'esdeveniment.

 

 

Eduard Toldra

www.festivaldepasqua.cat

Tres cobles per homenatjar Eduard Toldrà

Tres cobles de tres demarcacions catalanes es troben a Cervera per commemorar el 50è aniversari de la mort de Toldrà i els 90 anys del mestre Manuel Oltra

BC_Reis2012El passat divendres 6 de gener, Festivitat de Reis, es va celebrar el tradicional Concert de Reis. En el marc del Teatre Armengol la Bellpuig Cobla sota la direcció de Concepció Ramió s’interpretaren obres dels mestres Josep Serra, Juli Garreta, Josep M. Vilà Gandol, Eduard Toldrà, Ramon Serrat i Pep Ventura. El nombrós i entusiasta públic va gaudir també d'obres dels contemporanis Jesús Ventura, J. Ll. Moraleda o el recenment traspasat Josep Prenafeta.

 

Paraninf de CerveraEl passat 29 de novembre, la Bellpuig Cobla ha col·laborat, juntament amb la Ciutat de Girona, en l'enregistrament del l'obra "La maledicció del comte Arnau" d'Eduard Toldrà. L'enregistrament es feu als estudis 44.1 d'Aiguaviva (Girona) sota la direcció de Salvador Mas.

 

Cartell

 

Un Auditori ple de gom a gom fou el millor homenatge a aquest il·lustre i apreciat compositor lleidatà.

Fou el passat diumenge 22 de novembre, a l'auditori Enric Granandos de Lleida, on es celebrà el concert d'homenatge Josep Prenafeta i la seva música.

El Cors de Lleida, Orquestra Simfònica del Conservatori Municipal de Música de Lleida, la Banda Municipal de Lleida i la Bellpuig Cobla varen interpretar una mostra força representativa de l'obra del mestre Prenafeta.

La presentació fou a càrrec de Jordi Prenafeta i Pàmpols.

 

igualada

El passat 9 de juliol, dins el cicle Serenates d'estiu organitzat per les Joventuts Musicals d'Igualada, vam oferir un concert de sardanes simfòniques amb obres de Garreta, Grandos, Lamote de Grignon, Oltra, Monsalvatge, Acuña, Serracant, Ramió i Blay. El concert fou dirigit per Concepció Ramió.